Geschiedenis

Jeroen Kumeling is in 1995 met Het Gescheurde Doek begonnen. Tijdens zijn Aki-tijd kwam hij in contact met het radio maken. In het begin was Het Gescheurde Doek een breed cultureel programma met veel muziek. Maar steeds meer kwam het accent op de kunst te liggen.

Beeldend kunstenaar Peter Geerts begon in 1997 bij het Gescheurde Doek. Jeroen en Peter vonden beiden dat het in Enschede ontbrak aan een goed kunst en cultuur media platform.

Het Gescheurde Doek was sinds 1995 het enige eigentijdse kunst en cultuur radioprogramma in Oost-Nederland waarin ruimte was voor pittige discussies en informatie over alles wat gerelateerd is aan de beeldende kunst, het experimentele theater, literatuur en het filmhuis circuit. Er werd uitgebreid aandacht besteed aan exposities, voorstellingen, galeries en kunstenaars uit de regio.

Het programma werd uitgezonden bij Radio Enschede, later Enschede FM. Na de vuurwerkramp van 13 mei 2000 besloten Jeroen en Peter om een radiostudio te bouwen in de Klanderij in Enschede om daar de door de ramp getroffen kunstenaars van dichtbij te volgen. De Klanderij kantoren waren toen tijdelijk ingericht als ateliers. Vanaf dat moment opereerde Het Gescheurde Doek wat onafhankelijker van Enschede FM. Vanaf 2001 werd Het Gescheurde Doek ook uitgezonden door Radio Hengelo en vanaf 2003 zond Omroep Almelo het programma uit.

In 2003 werd het CMT, Stichting Cultuur Media Twente opgericht. Er kwamen andere gesprekspartners: Quenta Bies, Rob van Oostenbrugge, Daniëlle Papenborg, Manon Posthuma. Erbij kwam de wekelijkse column ‘De Blauwe Bek’ van Mies Portier.
In 2005 werd besloten om uit te breiden met de website Oostkunst, waarvoor Ricardo Liong-A-Kong het visueel ontwerp maakte en Jeroen van Gorkum het technisch ontwerp. Deze prachtige maar verouderde website Oostkunst, met veel archiefmateriaal, is nog te vinden via internet (zoekadres Het Gescheurde Doek). 
Toen Jeroen Kumeling in 2006 vertrok, nam Paul Hajenius de presentatie over, met eerst Karen Boersma, later Dorothea Hassink als gesprekspartner. Peter Geerts bleef de uitzendingen monteren.
In 2008 is besloten om het radio maken achterwege te laten. Daarmee eindigt Het Gescheurde Doek. Een nieuwe website Oostkunst is ontworpen, deze biedt andere mogelijkheden. 

Oostkunst biedt een podium voor kunstenaars in Twente en is een website in ontwikkeling.

 

Archief 

Niet alles is bewaard gebleven. Een selectie uit het archief dat aanwezig is zal op de site toegevoegd worden. Dat zijn de onderwerpen die de laatste jaren bij Het Gescheurde Doek aan de orde zijn geweest: De WIK uitkering, beeldende kunstbeleid, atelierbeleid, mediakunst, Nacht van het geluid, kunstenaars als ondernemer, kunst in het Volkspark, overzichtstentoonstelling AKI, open atelierroutes, Enschedese kunstenaars getroffen door ramp, wekelijkse columns ‘De Blauwe Bek’ van Mies Portier, geluidsacts ’daar zijn we weer’ van Jop Horst en acts met Peter Hoogers etcetera. Verder actuele exposities, kunstenaarsportretten, reportages van openingen in de regio, en muziekregistraties en boekbesprekingen van Betty Huizinga.