Video bewerken en uploaden naar YouTube …

Wij bij Oostkust zien graag dat mensen een videofilmpje bij hun artikel plaatsen. Hieronder staan een paar tips om een zo goed mogelijke kwaliteit video op YouTube te krijgen.

Mocht je geen videobewerking software op je computer hebben staan dan kun je gratis het programma Avidemux op het volgende adres downloaden.

www.fixounet.free.fr/avidemux

Op het volgende adres kun je meer informatie en een paar lessen vinden hoe je met Avidemux moet werken.

www.avidemux.org/admWiki/index.php?title=Main_Page

De meeste computer systemen worden met een standaard videobewerkingsprogramma geleverd. Op een Windows computer is dit Moviemaker (een korte uitleg vind je hier). Op een Mac staat meestal het programma iMovie (hier meer informatie)

Je video’s mogen bij YouTube niet groter zijn dan 1GB en ze mogen niet langer dan 10 minuten duren.

YouTube instellingen:

Bij het uploaden van een video naar YouTube moet je op een paar zaken letten. Je moet b.v. namelijk aangeven dat de video die je wilt plaatsen op de website van Oostkunst, gedeeld mag worden. Ga naar het volgende webadres om in te kunnen loggen op je YouTube account.

http://nl.youtube.com

Je komt nu op de Nederlandstalige homepage van YouTube terecht. Klik op de link “Aanmelden” om naar de inlog pagina te gaan (zie afbeelding)

YouTube 1

Je komt nu op de inlog pagina waar je jouw gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen (zie afbeelding).

YouTube 2

Mocht je nog geen account hebben bij YouTube dan staat er in de rechterbovenhoek van de webpagina van YouTube een link “Registreren” (zie afbeelding). Als je jouw hebt geregistreerd kun je bovenstaande stappen herhalen.

YouTube 3

Zodra je je hebt aangemeld kom je op jouw YouTube account pagina. Om een video te uploaden klik je op de rood omcirkelde knop “Uploaden” (zie afbeelding).

YouTube 4

Daarna kom je op de pagina waar je een filmpje mee kunt plaatsen in je YouTube account. Klik op de rood omcirkelde knop om een video op je computer te kunnen zoeken (zie afbeelding).

YouTube 5

Er verschijnt een “browser” venster op je computer (zie afbeelding). Zoek met dit venster naar het filmpje wat je wilt uploaden. In het geval van dit voorbeeld gaan we het filmpje Test filmpje.mp4 uploaden dat op het bureaublad van de computer staat. Dit voorbeeld is gemaakt op een Mac Computer het kan dus zijn dat het er op jouw computer anders uitziet, het principe is op elke computer gelijk. Als je het video gevonden hebt selecteer deze dan en klik vervolgens op (in dit geval) “Open” (zie afbeelding).

YouTube 6

Het browservenster komt weer op de voorgrond. Klik nu op de button “Video uploaden” (zie afbeelding).

YouTube 7

Als je dat gedaan hebt krijg je meteen een formulier te zien (afbeelding) waarop je de titel van je filmpje kunt invoeren, een korte beschrijving kunt toevoegen. Het invulvakje “Labels” is bedoeld voor korte steekwoorden die je filmpje beschrijven waarmee deze makkelijk te vinden zijn met een zoekmachine of zoekfunctie. Als het filmpje bijvoorbeeld over Oostkunst gaat kun je invullen “Oostkunst”, “Kunst”, “Overijssel”, “Twente”, etc.

YouTube 8

Vergeet vooral niet aan te geven dat je het filmpje wilt delen (even onder “Privacy” het rondje aanvinken voor de zin “Laat iedereen je video zien (aanbevolen)”), als je dat niet doet kun je het niet plaatsen op de website van Oostkunst.

Klik op de button “Wijzigingen opslaan” om het formulier op te slaan (zie afbeelding).

YouTube 9

Het filmpje is met succes geüpload als het volgende scherm verschijnt (afbeelding).

YouTube 10

Het filmpje zal nog niet direct te zien zijn op YouTube, dit duurt altijd een paar minuten, maar je kunt de link van je filmpje die je nodig hebt voor de website van Oostkunst al wel vinden als je op de link “Opties voor insluiten en delen” klikt (zie afbeelding).

YouTube 11

Na een paar minuten zal het filmpje op de link die je gekregen hebt online staan en voor de wereld te zien zijn (zie afbeelding).

YouTube 12

< < Ga terug naar de help begin pagina.